Lud

Lud og ludbehandling af gulve

Ludbehandling udføres efter en guvlafslibning, hvor der ønskes en lys gulvoverflade. Ønsker du et rigtig pænt gulv med en lys overflade hvor årene er fremhævet, er lud den rigtige løsning. Med lud fås den eftertragtede lyse træ overflade, som nærmest har et sandskuret look. Lud stopper træets naturlige gulning, og dermed vil træoverfladen bibeholde den smukke lyse nyafslebne overflade. Hvidpigmentering er ‘in’ i disse år og har faktisk været en vedvarende trend i mange år. Det lyse og hvide er en rigtig god løsning som passer godt til danske hjem. Den hvide lud kan forstærkes med hvid olie eller hvid lak efterfølgende for at gøre trægulvet endnu lysere og mere slidstærk.

Lud og sæbebehandling

Lud og ludbehandlede trægulve er sværere at holde end et oliebehandlet – eller lakeret trægulv. Lud beskytter ikke overfladen, men gør det kun lyst og hvidt. Derfor må et ludbehandlet trægulve altid have én af følgende behandlinger:

 • Sæbebehandling
 • Oliering
 • Lakering

for at skabe en slidstærk overflade som er let at rengøre og vedligeholde. Uden en efterfølgende beskyttende overflade vil træet stå råt og umættet, hvorfor det er modtagelig for spild af væsker, smuds og snavs. Derfor må en større vedligeholdelse påregnes af et ludbehandlet trægulv end alle andre typer overfladebehandlinger. Efterhånden som gulvet er vaskes nogle gange med sæbe, bliver det lettere at vedligeholde, idet sæben mætter træet og skaber en slidstærk overflade.

Hvad er ludbehandling?

Lud er en base, en kemi som tilføres trægulvet og dermed skaber en lys gulvoverflade. Kemien består af en blanding af kalk, kautisk soda samt en række andre kemikalier som tilføres træet. Kemien virker nede i træet og skaber ofte en reaktion der gør at porerne i træet ‘rejser sig’. Derfor skal en ludbehandling ofte efterfølges af en fin mellemslibning for at skabe den rette gulvoverflade. Dog må træet ikke være hermetisk lukket så sæben eller olien ikke kan mætte træet. Der findes forskellige typer ludbehandling alt afhængig af hvor meget garvesyre der er i træet. Lad en professionel gulvmand om ludbehandling af trægulve, det er ikke en opgave for gør-det-selv folk.

Der findes 2 typer ludbehandling

Lud deles op i 2 typer afhængig af træsorten:

 • Løvtræslud
 • Nåletræslud

Luddens primære funktion er at neutralisere træets naturlige garvesyre. Når træ står i skoven sørger garvesyren for at træet lever og får den næring, vand og lys som er nødvendig for at træet overlever. Selvom træet er skovet, savet i stykker og lagt som trægulv, arbejder garvesyren uændret. Derfor ser man at træ gulner, udvider sig og trækker sig sammen og reagerer på de påvirkninger omgivelserne giver.

Rengøring og vedligeholdelse af lud og ludbehandlede gulve

I mange hundrede år har man haft trægulve i danske hjem som er blevet vasket med sæbe. En tyktflydende gulvsæbe som mætter træets porer. Sæben virker som rengøringsmiddel men også som den plejende faktor. Sæbespåner er en rigtig god sæbe som, med tiden, giver det eftertragtede lyse og sandskurede look. Vedligeholdelse af lud og ludbehandlede gulve udføres med jævnlig gulvvask med sæbespåner opløst i lunkent vand. Der kan også anvendes flydende sæbespåner eller special gulvsæber som er beregnet til trægulve. Gulvvask med gulvsæbe tilfører træet ny sæbe som trænger ned i træets porer og laver en beskyttende hinde der beskytter med skidt og snavs. Når træet vaskes fjernes den gamle gulvsæbe og en ny påføres. Er du i tvivl om hvordan vaske dit trægulv, kan du kontakt din gulvmand eller os. Alt henvendelse til os er gratis og helt uforpligtende. Såfremt du vælger at benytte færdigblandede gulvsæber, findes der blandt andet følgende mærker:

 • TripTrap
 • Probat
 • Junckers
 • Faxe

og en række andre. Find den type som passer bedste til dit trægulv og få en gulvflade som passer. Benytter du den rigtige sæbe, får du et fantastisk smukt trægulv som holder mange år ud i fremtiden.

Lud, olie og oliebehandling

Olie og gulvolie er en fin måde at gøre et ludbehandlet slidstærkt. Her afslibes trægulve og påføres en lud samt en gulvolie. Lud hindre træets naturlige gulningsproces og gulvolien beskytter. Du kan få yderligere informationer om gulvrengøring, pleje og vedligeholdelse af trægulve hos din lokale farvehandler eller byggemarked. Gulvvask må udføres med omtanke. Benyt aldrig brun sæbe, sulfo eller amoniakbaseret rengøringsmidler til dit trægulv. Det opløser olien og skader gulvet med misfarvninger til følge. Lud og hvid olie er en rigtig god behandling som helt klart kan anbefales, og selv om man skulle mene at de er vanskelige at rengøre og vedligeholde, så passer det ikke helt.

Behandling efter ludbehandling

Et nyafslebet og ludbehandlet trægulv skal gerne vaskes 3 – 4 gange med en tyktflydende sæbeopløsning, for at mætte træets porer. Herefter skal det have en jævnlig gulvvask for at gulvet holder sig mættet og pænt. Træ og vand er en dårlig kombination, hvorfor gulvet ikke må vaskes med overdreven brug af vand. Benyt derimod en hårdt opvredet klud eller moppe og eftertør altid gulvet. Sæbebehandlede trægulve bør støvsuges jævnligt, således at smuds og snavs ikke trædes ned i gulvet og laver dybe ridser. Mindre ridser, hakker og trykmærker kan ofte fjernes, ved at lægge en fugtig klud på natten over. Herefter rejser træet sig igen og ridserne forsvinder.

Beskyt dit trægulv

Til at beskytte dit trægulv og sikre sig at det holder sig pænt længe, anbefaler vi at sætte filtdupper på alt hvad der kan ridse gulvet, herunder:

 • Stole
 • Borde
 • Affaldsbeholdere
 • Kontorstole

og andet. Herved undgår du at de ting som er værst til at ridse gulvet ikke laver skader. Såfremt du skal lægge tæpper på gulvet? anbefaler vi at vente 1 – 2 uger for at gulvet kan ånde og at du undgår misfarvning og afhærdning.

Hvilke trægulve kan ludbehandles?

Næsten alle trægulve kan få lud og ludbehandles. De lyse skandinaviske træsorter som:

 • Eg
 • Bøg
 • Ask
 • Fyr
 • Gran

og en række andre egner sig fortræffeligt til lud og ludbehandling. Derimod kan eksotiske træsorter som merbau, jatoba og wenge ikke ludbehandles med et godt resultat. Vi benytter lud og ludbehandling fra firmaerne Faxe og TripTrap som indeholder et minimum af vand. Træ og vand er en dårlig kombination, og derfor kan for meget vand få træet til at arbejde for meget. Plankegulve og parketgulve kan med fordel ludbehandles, hvorimod lamelgulve må bearbejdes med forsigtighed idet lud kan gå i forbindelse med træfinéren så finérlaget løsner sig.

Fordele ved ludbehandling

En af de store fordele ved ludbehandling er, at man undgår gule gulve. Endvidere er ridser og hakker mindre synlige og vil formodentlig forsvinde ved gulvvask. Større skader og skrammer kan fjernes lokalt ved en let gulvafslibning og ny gulvbehandling med lud. Ved let afslibning må gulvet altid afslibes i træets længderetning.

Ulemper ved lud og ludbehandling

Hvid lud og hvidpigmenteret ludbehandling kan efterlade spor på gangflader hvor men går og opholder sig meget. Lud er en kemi der er stærkt basisk og må omgås med forsigtighed og anvendes efter foreskrifterne fra fabrikken. Derfor bør man lade en fagmand om lud og ludbehandling af trægulve. Lud anbefales ikke til køkkender med spild af fedtstof, frugtsaft m.m. idet det kan efterlade sig pletter.

Hvordan ludbehandles et trægulv?

Først ryddes, rengøres og afslibes trægulvet
Når gulvet et afslebet, påføres lud med en bred pensel
For at undgå at pensel strøg kan ses påføres lud altid på langs af gulvets årer
Efter ludbehandling kan gulvet ‘rejse sig’ hvorfor det skal afslibes let
Efter ludbehandlingen overfladebehandles gulvet med lak, olie, voks eller sæbe

Lad din gulvmand hjælpe dig på vej, det er gratis og helt uforpligtende.